Blog Layout


Yoga

Blog

geschreven door Larissa Strijker

11-2-2024

Yoga blog, integreer yoga in je leven




Integreer Yoga in je leven.


Misschien heb je het wel eens gehoord, Yoga beoefen je op en van de mat.

Diegene die bekend zijn met yoga poses, voeren deze over het algemeen uit op een mat of kleed. De vraag die in je op kan komen is, ‘Hoe beoefen ik dan Yoga van de mat?”

Er zijn meerdere manieren om Yoga te integreren in je leven. Eén manier is te leven zonder geweld, oftewel geen letsel te brengen aan andere wezens. Dit is op fysiek en psychisch vlak.


Een ander wezen geen pijn doen, nemen we vaak als vanzelfsprekend. Je ‘hoort’ geen mensen te slaan, een dier te verwaarlozen, te roddelen of te pesten etc.

En toch… Er vindt zoveel leed plaats. We zien, horen en lezen het nu dagelijks in het nieuws. We voelen het in de spanning om ons heen en er is maar een die dit kan veranderen. Dat zijn wij, de mens.


Absolute geweldloosheid is bijna onmogelijk in ons leven, leven staat gelijk aan lijden. Dit zou van ons vragen om het doden van ontelbare wezens, bij wandelen, zitten, eten, ademen, slapen en drinken te voorkomen. Dat is helaas niet mogelijk. Maar we kunnen wel streven naar het beste van ons vermogen en kennis om geweld te voorkomen.

Geweldloos leven is een universeel belofte dat vraagt om zelf reflectie en zelf realisatie. Het is iets dat voor iedereen toepasbaar is, in welke situatie dan ook. Het is nodig voor een ieder die zijn geest kan controleren.


Wanneer wij reageren of acteren vanuit bewust zijn, rust, kalmte, een innerlijke stilte, zal dit vol liefde zijn en in lijn met de wereld en de natuur. Wanneer wij reageren vanuit ontkenning, chaos of emotie, dat vaker gebeurt dan dat we beseffen, daar komen we dan later achter, is het

kwaad vaak al geschiet.

Van nature, zijn mensen geweldloos, maar wanneer ons kwaad wordt toe berokkend, is het makkelijk om boos te worden en wrok te koesteren.

Echter, geweldloos leven vraagt ons om niet te reageren vanuit boosheid. Het vraagt ons om het perspectief te veranderen en onszelf niet als slachtoffer te zien.

Stel je voor: Jouw kind of het kind waar je zorg voor draagt, rent een drukke weg op. Je eerste reactie is niet dat je boos wordt op het kind, maar dat je ervoor zorgt dat het kind in veiligheid komt. Je brengt jezelf in gevaar om het kind te redden van de drukke weg en rent vervolgens naar de kant. De tweede reactie is dat je jullie beiden in veiligheid brengt en dankbaar bent dat jullie niets is overkomen.

 

De motivatie van je actie beslist of het gaat om geweld. Geweld komt voort uit ontkenning, het negeren van wat is, maar wanneer het gebruikt wordt ter zelfverdediging en het beschermen van de levens van de zwakken of minder weerbare, wordt het gezien als het vermijden van geweld.

We kunnen het geweld vermijden door zorgvuldig te zijn in het gebruik van woorden, in onze gedachten, acties en gedrag naar al het levende. Een ontwikkeling van het mentale bewustzijn waar haat vervangen wordt door liefde.

Deze oefening vraagt veel controle van onze geest en het erkennen van wat er om ons heen gebeurt door het toedoen van onszelf en anderen.


In de traditie van het Hindoeisme, Boedhisme en Jainisme, wordt deze discipline Ahimsa genoemd, respect voor al het levende en het voorkomen van geweld naar anderen.

Ahimsa, is een van de 10 disciplines van Yama, de eerste tak van Yoga.


Share by: